Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Pomůžeme teplárnám s přechodem na zemní plyn

18.01.2021

#novinka 

Nový web plynoveteplarny.cz přináší zástupcům obcí a manažerům tepláren přesný návod pro přechod na ekologický zemní plyn. Informuje o klíčových kontaktech, dotacích, ekonomice, ekologii či bezpečnosti provozu. Nabízí informace týkající se jeho obchodování a skladování.

Jde přitom o čas a nezanedbatelné peníze – zájemci o finanční podporu z Modernizačního fondu musejí předložit projektový záměr nejpozději do 1. února 2021. Ministerstvo průmyslu přislíbilo teplárnám investiční a provozní podporu z různých fondů téměř 45 miliard korun.

Na systémech centrálního zásobování teplem přitom závisí velká část Česka. Teplárny zásobují téměř 70 % bytových domů a z uhlí vyrábí toto teplo až 60 % tepláren. Plyn zatím používá zhruba čtvrtina.

Skupina GasNet už navýšila svoje kapacity. „Na zvýšené požadavky teplárenských provozů jsme připraveni a chceme jim s přechodem na zemní plyn maximálně pomoci. Největší výhodou zemního plynu je jeho dostupnost. Pro teplárny představuje ověřené a nákladově přijatelné řešení,“ říká Filip Dostál, Head of Business Development.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu počítá se snížením emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % oproti roku 1990. Mezinárodní poradenská firma McKinsey loni v říjnu odhadovala, že víc než polovinu objemu tohoto poklesu emisí má zajistit právě změna zdrojů v energetice a teplárenství. Podíl zemního plynu by se měl nejméně zdvojnásobit. Modernizace teplárenských soustav by měla v kombinaci se zemním plynem a technologií kogenerace přispět v budoucnosti mimo jiné k vyrovnávání výkyvů dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Provozujete teplárnu a chcete se připojit k naší distribuční soustavě?
Kontaktujte nás:

Filip Dostál
Head of Business Development, GasNet
+420 607 957 025
filip.dostal@gasnet.cz

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10