Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Návrh Evropské komise nezakazuje topení zemním plynem od roku 2040

20.12.2021

#novinka 

V uplynulých dnech se v některých médiích objevila informace, že Evropská komise navrhuje zákaz vytápění plynem od roku 2040. Český plynárenský svaz (ČPS) považuje za nutné tuto informaci zásadně rozporovat. Předložený legislativní návrh takovýto zákaz podle ČPS neobsahuje,

členským státům dává pouze možnost takové rozhodnutí přijmout. Svaz dále upozorňuje, že jde zatím o návrh, který teprve musí projít připomínkami napříč státy EU, a v této souvislosti lze očekávat řadu změn. Informace o údajném zákazu je tedy ukvapená a značně zavádějící.

Evropská komise představila 15. prosince tzv. plynárenský balíček. Jde o soubor opatření v podobě plynárenské směrnice a nařízení o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám. Tyto dokumenty modifikují stávající pravidla pro trh se zemním plynem a nově stanovují pravidla pro obnovitelné a dekarbonizované plyny včetně vodíku, jehož významný rozvoj se očekává v ČR i EU. Tento plynárenský balíček ČPS vítá a na jeho implementaci se celý plynárenský sektor intenzívně připravuje.

„Bohužel se krátce po zveřejnění těchto rozsáhlých materiálů objevila v některých médiích informace, že Evropská komise mimo jiné navrhuje zákaz topení zemním plynem v budovách od roku 2040. Toto musíme zásadně dementovat. Takové ustanovení návrh podle našeho názoru a názoru našich členů v žádném případě neobsahuje,“ řekla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, a dodala: „Balíček poskytuje jednotlivým členským státům pouze právní rámec toto rozhodnutí učinit v rámci tzv. Národních plánů na renovaci budov. Nejde tedy o návrh plošného zákazu napříč EU.“

Dále je nezbytné zdůraznit, že návrh směrnice musí projít debatou a připomínkami napříč členskými státy a bude diskutován na půdě Evropského parlamentu a Rady EU. „Státy EU budou mít možnost se ke všemu vyjádřit a je tedy potřeba počítat s dynamickým vývojem. S ohledem na specifika české energetiky očekáváme, že by česká vláda případnou možnost odklonu od zemního plynu od roku 2040 nepodpořila. V kontextu ČR je plyn totiž jediná cesta, jak nahradit neekologické uhlí a splnit emisní cíle. Informace o údajném zákazu je tedy nejen ukvapená, ale i do značné míry zavádějící,“ uzavřela L. Kovačovská.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10