Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Marie Salomonová: Duševní a fyzické zdraví jsou spojené nádoby

07.04.2022

„Duševní a fyzické zdraví jsou jako spojené nádoby, které se vzájemně ovlivňují. A když nám svět nepřeje, měli bychom o naše zdraví pečovat ještě zodpovědněji,“ říká Marie Salomonová z neziskové organizace Nevypusť duši.

Marie Salomonová

„Duševní a fyzické zdraví jsou jako spojené nádoby, které se vzájemně ovlivňují. A když nám svět nepřeje, měli bychom o naše zdraví pečovat ještě zodpovědněji,“ říká Marie Salomonová z neziskové organizace Nevypusť duši. Její tým vzdělává dospělé i děti v péči o duševní zdraví a současně se snaží snižovat společenské stigma, které je spojené s psychickými problémy. S péčí o duši pomáhá také zaměstnancům GasNetu na hojně navštěvovaných on-line workshopech. Jak se tedy starat o psychiku v době plné nejistot? A kdy je správný čas pro vyhledání pomoci? Nejen o tom jsme si povídali s Marií Salomonovou během Světového dne zdraví.

Marie, myslíte si, že lidé s duševními problémy si stále nesou nepříjemné stigma?

Nemyslím si to, vím to. Máme to jasně změřené a je to problém. Právě kvůli stigmatizaci se lidé často bojí požádat o odbornou pomoc. Nebo ji vyhledají až v době, kdy už jsou problémy velmi intenzivní a o to obtížněji řešitelné.

V GasNetu chceme být bezpečným místem, kde je vítán každý profesionál. Odráží se společenská stigmatizace nějak i v pracovní rovině?

Ano. Například opět víme, že lidé s psychickými problémy obtížněji hledají zaměstnání. Přitom jde často o chronická onemocnění s důsledky, jaké mají jiná běžná onemocnění. Mohou tedy sice komplikovat práci, ale mohou také být silným motivačním faktorem pro to si ji udržet. Ne všichni zaměstnavatelé to dosud vědí a naší snahou je šířit osvětu i v této oblasti.

Kdy doporučujete vyhledat odbornou psychologickou pomoc?

Jsou takové tři obecně platné zásady: Jednak je to ve chvíli, kdy vás prostě jen napadne, že by se vám taková pomoc hodila. Tak ji prostě vyhledejte. Jde o signál vaší mysli, že byste uvítali nestranný pohled. Dále pokud po několik týdnů pociťujete úzkost, stres, špatnou náladu, nedobře spíte a omezuje vás to na plnohodnotném životě.
Třetí stupeň je již o povinnosti zavolat pomoc. Tu má vaše okolí ve chvíli, kdy sebe nebo ostatní ohrožujete na zdraví či životě.

Kde doporučujete hledat pomoc? V GasNet zaměstnancům nabízíme bezplatnou Linku pomoci, a to ve spolupráci s odborníky z Centra dohody…

Linky důvěry vám pomohou zdarma a nonstop s řešením akutních situací, jako jsou panické stavy, vztahové a rodinné problémy. Volat můžete například Linku první psychické pomoci 116 123; pro děti je určena Linka bezpečí 116 111 a dospělým, kteří mají starost o děti, pomáhá Linka pro rodinu a školu 116 000. Tyto linky jsou opravdu takovou první pomocí, kde si i nastavíte další plán pro řešení problému. Jinak lze klidně začít u praktického lékaře, který vám může pomoci s mírnějšími problémy.
Dále jsou tu samozřejmě psychologové, psychoterapeuti a psychiatři, jejichž síť je v každém regionu trochu jiná. V současné době jsou však u nich bohužel dlouhé čekací lhůty. Například na psychoterapii hrazenou z veřejného zdravotního pojištění dnes mohou děti i dospělí čekat klidně až měsíce.

Proč mohou být čekací lhůty tak dlouhé?

Je to dáno vysokou poptávkou, kterou současná síť nestíhá rychle pokrýt, kdy vypjaté stavy násobně zesílil COVID-19 a jeho přímé i nepřímé dopady. Již během první vlny měl psychické problémy každý třetí člověk; původní poměr byl jeden ku pěti. No a teď se zase takříkajíc vracíme k normálnímu životu, což je pro mnohé lidi opět výzva – měnit režim, chodit mezi lidi, do školy… Právě na dětech se problémy s pandemií podepsaly asi nejvíce a teď se nám psychické problémy vrací jako bumerang. COVID-19 se zkrátka podepsal nejen na fyzickém zdraví, ale i na psychice celého světa. Na druhou stranu se začalo o duševním zdraví více mluvit. Konverzace v celé společnosti se otevřela, což může mít do budoucna dobré důsledky.

Klíčovým tématem Světového dne zdraví je well-being. Co to vlastně je a jak si ho udržet v dnešním světě plném vypjatých změn?

Je to stav života, kdy se cítíme a žijeme dobře, máme kontrolu nad svým životem, cítíme v něm smysl, máme dobré vztahy… Samozřejmě, že nemáme nad vším kontrolu – válka, pandemie… Ale v situaci, když nám svět nepřeje, bychom měli o to zodpovědněji pečovat o zdraví. Duševní a fyzické zdraví jsou jako spojené nádoby, které se ovlivňují. V naší moci stále je, jak o sebe budeme pečovat, jak se budeme hýbat, jak můžeme nastavit vztahy, práci…
V této oblasti se doporučuji soustředit na kvalitu vztahů a aktivit v reálném off-line světě... Ne na kvantitu. Připomínám to s ohledem na nástrahy současného on-line prostoru, kdy je opět na nás, jak moc budeme sledovat zprávy a zda z důvěryhodných zdrojů. Je rozdíl mezi tím nebýt informován a být konstantně přehlcený nesmysly ze sociálních sítí. Na informace je zkrátka dobré si vyhradit čas.Velmi důležitý je již zmiňovaný každodenní pohyb a plnohodnotný spánek. Spánek je skutečnou alfou a omegou celého well-beingu. I v době plné změn je zdravý a plnohodnotný život stále z velké části na nás.

Text: Marek Pavliš, foto: Michaela Cásková

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10