Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet představil budoucnost plynu: biometan a vodík

07.06.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Příprava na distribuci zelených plynů, restart plynárenského řemesla a bezpečnost jako oblast, kde GasNet nedělá kompromisy - to jsou témata, která rezonovala v barvách GasNetu na letošním Sympoziu Českého plynárenského svazu. „Věříme v budoucnost plynu. Technicky je naše síť připravena už dnes na 20% příměs vodíku, na vyšším podílu intenzivně pracujeme. Na biometan jsme připraveni stoprocentně. Neobejdeme se bez nové generace plynařů a v bezpečnosti se musíme neustále zlepšovat,“ zaznělo z úst odborníků největšího distributora zemního plynu v České republice.
 
GasNet: Na biometan jsme 100% připravení

Proces připojování výroben biometanu se nám již podařilo procedurálně vyladit a standardizovat. Aktuálně máme podepsáno 10 smluv o připojení biometanových stanic, kdy projekty jsou v různých stádiích realizace. Mediálně známé jsou například budované stanice u Litomyšle, na Karvinsku či v Mladé Boleslavi, kde plánují vyrábět biometan z organického odpadu,“ sdělila Ilona Pasková, specialistka Gas Quality skupiny GasNet. Podle Paskové má obnovitelný biometan v ČR velký potenciál a do roku 2030 by mohl nahradit 10 až 15 % tuzemské spotřeby zemního plynu pro potřeby vytápění i silniční dopravy. „Klíčová nyní bude systematická podpora ze strany ČR a Evropské unie. Ta již počítá s masivním posílením produkce biometanu v investičním plánu REPowerEU. Důležité také je mít realisticky zpracovaný harmonogram projektu biometanové stanice, a to zejména s ohledem na časový rámec konkrétního dotačního programu,“ upozornila zájemce o výstavbu nových stanic Ilona Pasková. 

Další na řadě? Vodík…

Evropa i Česká republika mají vodíkové strategie, kdy střednědobé a dlouhodobé scénáře počítají s přechodem ze zemního plynu na čistý vodík. Jak ale s vodíkem začít už v krátkodobém horizontu? Odpověď přináší takzvaný blend neboli příměs vodíku, z počátku v menších množstvích. Míru připravenosti GasNetu na distribuci vodíku představil Pavel Auinger, manažer technického Asset Managementu: „GasNet dlouhodobě investuje do spolehlivosti, bezpečnosti a modernizace plynárenské infrastruktury. Díky tomu je naše síť technicky připravena na 20% příměs vodíku již dnes. Samozřejmě intenzivně pracujeme na tom, abychom byli schopni distribuovat i vyšší procento blendu. Naši síť jsme proto rozdělili na 217 jednotlivých komponent, které podrobně analyzujeme, s cílem je všechny přizpůsobit distribuci 100 % vodíku. Příprava na vodík je velmi komplexní problematika, na které pracujeme s ostatními týmy z GasNetu – například na legislativních a regulačních aspektech či řešíme strategii obnovy sítě. Připravujeme také pilotní projekty, na nichž chceme ukázat, že vodík není jen teorie, ale že představuje opravdu reálnou budoucnost plynárenství.

Nové generace plynařů, nové know-how

Zavádění nových technologií bude vyžadovat nové know-how i generace plynařů, které chceme zajistit ve spolupráci s Českým plynárenským svazem. „Proto děláme další důležitý krok, kterým je zavedení zkrácených forem studia v plynárenství pro technické obory,“ vysvětlil na konferenci ředitel speciálních prací skupiny GasNet Petr Zajíček: „Doposud jsme ve středoškolské výuce v oblasti plynárenství spolupracovali se čtyřmi školami, a to v lokalitách Pardubice, Brno-Bosonohy, Šumperk a Frýdek-Místek. V těchto školách budeme chtít udržet stávající obory. No a k tomu chceme do roku 2026 otevřít jednoleté nástavbové plynárenské obory ve všech regionech, kde GasNet působí. Aktuálně byla zahájena přípravná fáze formou pilotního projektu v Kyjově a v Kladně,“ uvedl Petr Zajíček.

Bezpečnost, bezpečnost a Zase bezpečnost!

Budoucnost plynárenství bude vyžadovat kontinuální zlepšování v oblasti bezpečnosti. „Jako GasNet chceme být zosobněním standardu bezpečnosti nejen v energetice. Klíčem ke zlepšování je transparentnost, otevřená komunikace a digitalizace. Pro získání zpětné vazby například využíváme chatbota Arnolda a s podněty od zaměstnanců pracujeme prostřednictvím aplikace GasNet Bezpečně. Naši snahu být lídrem v bezpečnosti měříme mimo jiné koeficientem úrazovosti LTIF, který počítá počet úrazů na milion odpracovaných hodin. V roce 2021 se nám podařilo dosáhnout skvělého výsledku LTIF 0,77,“ uzavírá Network Operation Director skupiny GasNet Petr Koutný.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10