Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Udržitelně a on-line. Zaměstnanci GasNetu se připravují na budoucnost plynárenství

20.06.2022

#novinka  #tisková zpráva 

Biometan a vodík – dva obnovitelné plyny, o kterých dnes mluví celá Evropa a v nichž vidí budoucnost největší distributor zemního plynu v ČR skupina GasNet. „Aktivně se připravujeme na změny v energetice. S aktuálními trendy seznamujeme naše zaměstnance a společně o nich diskutujeme on-line na celofiremních webinářích. Zveme na ně také jiné energetické firmy a školy. Ty tak mohou díky našim odborníkům lépe porozumět budoucnosti evropského plynárenství i tomu, jak se v GasNetu připravujeme na distribuci biometanu a vodíku,“ vysvětluje Helena Steinerová z HR týmu skupiny GasNet.

GasNet považuje oblast vzdělávání zaměstnanců za klíčovou pro budoucnost. „Základem je, aby naši zaměstnanci byli schopni profesionálně zajistit spolehlivé a bezpečné dodávky plynu, proto jsme v minulém roce pro 2 300 zaměstnanců zrealizoval 8 174 vzdělávacích aktivit. Učinili jsme je dostupnější díky masivní digitalizaci. Současně chceme, aby se naši zaměstnanci dobře orientovali ve směřování energetiky a chápali význam ESG. Proto jsme spustili vzdělávací cyklus o budoucnosti plynárenství a naše ESG strategie se konkrétně propisuje do vzdělávání,“ vysvětluje Helena Steinerová.

GasNet zapojuje do diskuse školy a firmy

Zaměstnanci GasNetu na webinářích získávají informace k plánované distribuci biometanu a vodíku z pohledu nových technologií, evropské i národní legislativy. Současně diskutují o krocích, které firmu čekají. „Evropa se snaží být energeticky soběstačnější a snižovat emise z fosilních paliv, které způsobují globální oteplování. Bude proto ještě intenzivněji podporovat obnovitelné zdroje energie, tedy i obnovitelné plyny, mezi které patří biometan a vodík. Technicky je naše síť připravena už dnes na 20% příměs vodíku, na vyšším podílu intenzivně pracujeme. Na biometan jsme připraveni stoprocentně. Neobejdeme se však bez nové generace plynařů i know-how, a proto do vzdělávacích aktivit začínáme zapojovat i naše partnerské firmy a školy,“ zdůrazňuje Helena Steinerová.

Mezi ně patří například střední škola z brněnských Bosonoh: „Díky GasNetu a webináři o budoucnosti plynu jsem se dozvěděl novinky, které chci předat našim žákům. Lepší informovanost je rozhodně potřeba i pro rodiče a veřejnost,“ potvrzuje Helenina slova Lukáš Rosendorf, učitel odborného výcviku. „I pro mě bylo inspirativní vidět, jakým způsobem GasNet přistupuje k edukaci zaměstnanců v oblasti obnovitelných plynů a ochrany klimatu v kontextu evropských dohod. Rádi se zúčastníme navazujících webinářů,“ dodává Barbora Bořková z HR týmu společnosti NET4GAS.

GasNet lídrem zeleného plynárenství
Společnost GasNet chce být pilířem moderní a zelené energetiky, proto bude nadále posilovat vzdělávací aktivity o nových trendech v plynárenství. Mezi dobré příklady patří aktuálně odstartovaná spolupráce GasNetu s Institutem cirkulární ekonomiky. Ten plynařům pomáhá porozumět potenciálu i limitům obnovitelných plynů. A patří sem také třeba Dny s GasNetem, během nichž plynaři představují současnost i budoucnost plynárenství žákům na středních školách. „Budoucnost plynárenství je závažné téma. Zajímá mě, jak se změní energetika a co čeká GasNet. Navíc mi není lhostejné životní prostředí. Líbí se mi proto, že nepřešlapujeme na místě a snažíme se na budoucnosti aktivně podílet,“ uzavírá hodnocení vzdělávacích aktivit GasNetu senior specialistka rozvoje plynárenských zařízení Marie Zapadlová.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10