Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

„Neseďte doma, je co zažít!“ vybízí plynař Jenda Pácl

23.08.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Přes 2 500 sledujících, úžasné fotky, videa a motto: „Nežijeme jen jednou, žijeme každý den.“ Tak vypadá Instagram plynaře Jendy Pácla, který zde pod přezdívkou billy___cz zachycuje mimořádné okamžiky ze svých toulek po horách. „Moje cesty jsou hlavně o svobodě a výjimečných lidech, se kterými je mi na horách dobře,“ říká statný plynař se srdcem dobrodruha.

 

Jendo, při pohledu na tvůj Instagram má člověk pocit, že jen chodíš po horách. Jak to tedy je?

Je pravda, že na horách teď trávím vlastně veškerý volný čas. Víkendy, dovolené… Letos jsme s partou dali slovinský Triglav, rakouský Großglockner, Dachstein… Mám v tomhle štěstí na dobrou práci, kdy jako inspektor plynárenských zařízení mám v GasNetu kopec benefitů a dovolené. Ne všichni parťáci z hor mají tolik času, takže si toho vážím a taky toho pořádně využívám.

Co tě na horách baví?

Svoboda, krásné prostředí a prima parta. Na horách je jiný život než tam dole. Vlastně v mnohém jednodušší. Jasně, musíte se umět postarat o to, abyste byli v suchu, měli co jíst, kde spát, někam jste nespadli… Ale to je tak asi všechno. Nepohodlí člověka šlechtí a ta jednoduchost je jistým druhem svobody. Navíc důležitější, než na jakou horu lezu, pro mě je, s kým tam jsem.


S kým?

Jsou to party lidí, kluci a holky, kteří smýšlejí podobně jako já. Spojují nás hory, humor a zážitky. A ty vlastně ani nemusí být pozitivní, stačí když jsou intenzivní… (smích). Postupně jsme se potkali na horách. Spoustu parťáků jsem ale poznal i díky Instagramu, kde se mě lidé ptají na různé tipy z hor a lezení.

Mluvil si o ženách v partě. Jsou horolezkyně něčím výjimečné?

Rozhodně patří do party. Jsou dravější než chlapi. Symbolicky řečeno: Když je začne bolet puchýř na patě, nekňučí a vylezou to. Narozdíl od některých kluků, kteří mívají chuť se vrátit. Ale možná jen znám specifické ženy… (smích)

Máš nějaká oblíbená místa?

Mojí srdcovkou jsou Vysoké Tatry. Mám rád jejich charakter, žulu… Hodně lidí je podceňuje, protože tam byli někde v létě na výletě, ale pozor – podceňovat se je nevyplácí. Hlavně v zimě. V zimě zjistíte, že se tam bez dobré přípravy neobejdete. Tatry jsou skvělým startovacím místem do dalších vysokých hor. Moc rád mám také Králický Sněžník, kde jsem začínal se zimním přespáváním.

 

Zima, vysoké hory, horolezectví… Je z toho cítit i závan rizika. Jak se s ním vyrovnáváš?

Hory jsou o respektu, který je mimochodem i jednou z firemních hodnot GasNetu. Jsou hory, na které můžete dopoledne vylézt v kraťasech, teniskách, ale odpoledne tam budou mít kvůli počasí problémy i zkušení horolezci. A horolezectví? To je o tréninku, odborných kurzech, drilu… Díky nim minimalizujete rizika, která samozřejmě nikdy nebudou nulová. Ale takový je život. No a taky nedělám věci, které by byly extrémně nebezpečné, ačkoliv nehoralům se to z mých fotek může zdát jinak. Ale věřte, že v horské komunitě dělám malé krůčky.

Na co se těšíš dál?

Chci si užívat krásy hor, posouvat se dál, ale v klidu a přirozeně. Začínal jsem vandry po horách, pak chtěl chodit výš a dál, tak začal používat lano, cepín, mačky… Teď po horách běžně lezu a pokud proběhne dobře zimní sezóna v Tatrách, tak příští rok vyrazíme na Mont Blanc. Jak říkám, hory si užívám s respektem a nikam se nehrnu. Ty hory tu ještě nějaký čas budou… Hlavní je začít. Tak neseďte doma, je co zažít!


 

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10