Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Na distribuci vodíku se zemním plynem se chystá celá Evropa

26.08.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Evropa intenzivně řeší diverzifikaci dodávek zemního plynu a současně se připravuje na distribuci obnovitelných plynů. V GasNetu jsme připraveni navyšovat podíl biometanu a vodíku v naší síti. A nejsme sami: Na Slovensku, v Německu či v Rakousku zkoušejí velmi prakticky testovat využití směsí vodíku se zemním plynem.

Úspěšné otestování distribuce vodíku se zemním plynem oznámil slovenský distributor SPP Distribúcia. První fáze projektu prokázala, že desetiprocentní směs nemá negativní vliv na bezpečnost, spolehlivost a běžný provoz plynárenské infrastruktury. A v Rakousku začínají testovat příměs vodíku do plynu, který pohání turbínu elektrárny.

Blatná na Ostrove prošla testem bez problémů

Slovenský projekt H2Pilot v Blatné na Ostrove během první fáze ukázal, že 10% příměs vodíku do zemního plynu nepůsobí plynárenské infrastruktuře žádné potíže, a to i přes to, že 80 % místní sítě tvoří ocelové potrubí. Míchací zařízení pracuje spolehlivě a 10% příměs se ve všech částech sítě chová homogenně (vodík se neodděluje od zemního plynu). Přimíchávání vodíku rovněž nemá vliv na odorizaci plynu. Distribuci směsi vodíku se zemník plynem úspěšně otestoval také německý Schopsdorf.

  • Více o slovenském vodíkovém projektu si můžete přečíst ZDE.
  • Více o německém projektu ZDE (pouze v němčině).
S tuzemskými obcemi plánuje podobné projekty také GasNet

V GasNetu jsme připraveni navyšovat podíl biometanu i vodíku v naší síti. Na biometan jsme připraveni stoprocentně. A vodík? Technicky je naše síť připravena na 20% příměs vodíku a na vyšším podílu intenzivně pracujeme. Současně chceme testovat výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů a jeho následné přimíchávání do naší plynárenské sítě v praxi: „Obdobné testovací projekty jako v zahraničí chystáme i u nás. V tuto chvíli jednáme s obcemi a dalšími subjekty a připravujeme projektovou dokumentaci,“ říká Pavel Komsa, ředitel úseku investiční výstavby skupiny GasNet.

Vídeň chystá vodíkovou elektrárnu

Na zelenou budoucnost energetiky se připravuje také Rakousko. Městský energetický podnik ve Vídni s dalšími rakouskými a německými partnery přestavuje jednu z největších rakouských plynových turbín tak, aby ji mohl vedle plynu pohánět i vodík. Výsledky očekávají ke konci příštího roku a zajímavé budou pro celou Evropu. Právě zde je totiž v provozu přes 115 obdobných turbín. Během experimentu bude vodík přidán k běžně používanému zemnímu plynu. V první testovací fázi by měl obsah vodíku dosáhnout 15 procent, ve druhém kroku dvojnásobku.

  • Více o tomto projektu čtěte ZDE.
Vizualizace vodíkových projektů na jednom místě

A na závěr pro vás máme jeden užitečný tip: Evropské sdružení provozovatelů přepravních plynárenských soustav (ENTSOG) nedávno zveřejnilo vizualizovanou podobu vodíkových projektů napříč Evropou. Pokud tedy chcete vědět více, stačí kliknout ZDE.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10