Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Přes den plynař, večer kuchař pro hasiče

09.08.2022

#novinka  #tisková zpráva 

„Do půlnoci jsem pomáhal v kuchyni pro hasiče, pak se vyspal a ráno v sedm už zase pracoval jako plynař,“ vzpomíná na uplynulé dny montér plynoměrů Bobeš Rajtr z GasNetu. Unavený, ale šťastný… Během katastrofálního požáru v Českém Švýcarsku se zařadil po bok dobrovolníků, kteří podporovali logistiku monstrózní hasičské operace.

Bydlím nějakých šest kilometrů vzdušnou čarou od Hřenska, takže když jsme viděli, jak roste dým, nakoupili jsme s lidmi z GasNetu vody, energetické nápoje, tyčinky a odvezli to do obce Bynovec,“ popisuje Bobeš začátek požáru. Tehdy ještě netušil, jak zásadně se na několik dalších dnů změní jeho život.

Unavený, ale šťastný

„Když pak moje přítelkyně zjistila, že hasiči mají problém s dodávkami jídla, začala pro ně vařit. Naši kamarádi následně do Bynovce přivezli polní kuchyni z druhé světové války a začalo se kuchtit ve velkém. Pět set jídel denně. Polévky, plněné papriky, guláše… Zpočátku jsme pomoc financovali svépomocí, ale brzy ji začala proplácet obec. Část jídel jsme rozváželi po okolí. I po nocích. No a na část za námi hasiči jezdili na obecní fotbalové hřiště, kde kuchyň stála. Byli zmožení a černí jako kominíci,“ vypráví Bobeš, který přes den pracoval jako plynař a po práci dobrovolně pomáhal v kuchyni. „Byl jsem unavený, ale šťastný jako prase,“ říká bezprostředně tak, jak to cítí. „Hasiči děkovali nám a my zase jim. Po týdnu jsme provoz kuchyně mohli ukončit. Zbytek nespotřebovaných potravin jsme darovali dětskému domovu v České Kamenici.“

GasNet stojí spolehlivě po boku dobrovolných hasičů

Bobeš nebyl jediným dobrovolníkem z řad zaměstnanců GasNetu v Českém Švýcarsku. Naši kolegové zde naplno pomáhali také jako dobrovolní hasiči. Právě jejich práci GasNet oceňuje 12 let v roli generálního partnera Ankety Dobrovolní hasiči roku. Hasiči tak již získali 23,5 miliónů korun na vybavení.

Hasičům v Českém Švýcarsku jsme nyní dodali energii i ledovými kávami, které jsme na místo poslali dle přání ve spolupráci se spolkem Svatý Florián.

„Jsem rád, že GasNet dlouhodobě pomáhá zrovna dobrovolným hasičům. Ve vypjatých situacích si intenzivně uvědomíte užitečnost této podpory,“ uzavírá Bobeš Rajtr.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10