Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet jde cestou ESG a obnovitelných plynů

11.10.2022

#novinka  #tisková zpráva 
České plynárenství má svou zelenou a udržitelnou budoucnost v biometanu a vodíku. U obou plynů bude ale pro jejich rozvoj klíčová systematická a dlouhodobá podpora ze strany ČR. Jsme připraveni zvyšovat podíl zelených plynů v naší distribuční síti. Klíčovou roli při tom bude hrát také vzdělávání a spolupráce se školami, říká Erika Vorlová ze společnosti GasNet, největšího tuzemského distributora plynu.

Pod ESG toho firmy zahrnují hodně. Co to znamená pro GasNet?
ESG je zakotveno v naší firemní kultuře, v našich hodnotách – bezpečně, spolehlivě, s respektem. Jsme největším distributorem plynu v Česku a z toho vyplývá i řada závazků a velká odpovědnost. Nesmíme zapomínat na to, jaký dopad má naše konání na celou společnost a životní prostředí. V ESG se opíráme o čtyři pilíře: environmentální udržitelnost, bezpečnost, podpora komunit a odpovědné řízení. Všechny máme navázané na cíle, které stanovila iniciativa OSN Global Compact. Že to dává smysl, potvrdil v minulém roce i nezávislý ESG rating od Sustainalytics, který nás zařadil mezi lídry v sektoru plynárenství.
Plyn se teď skloňuje ve všech pádech. Jakou má u nás budoucnost?
Česká republika se dnes ani v budoucnu bez plynu neobejde. Musí ale samozřejmě pocházet z diverzifikovaných a bezpečných zdrojů. Loni jsme v Česku spotřebovali necelých 74 TWh elektřiny a zhruba 100 TWh plynu. Takové množství není možné jednoduše nahradit. Vyrábět energii z obnovitelných zdrojů je určitě správný směr, ale v klimatických podmínkách Česka to naši roční spotřebu nepokryje. Navíc u vás doma i v průmyslové výrobě potřebujete stabilní dodávky energie celý rok, což obnovitelné zdroje nezaručují. Plyn to naopak umí, protože na rozdíl od elektřiny se dá skladovat ve velkých objemech. Jakmile nastane nedostatek energie z obnovitelných zdrojů, například v zimě, pomůže energie uskladněná v plynu. Důležité je si uvědomit, že také plyn má svoji obnovitelnou a zelenou budoucnost v podobě biometanu a vodíku.
Jak jste na tom v přípravě na tyto nové plyny?
Na biometan jsme už teď připraveni. Jako první distributor jsme ho začali vtláčet do naší soustavy v roce 2019 z bioplynové stanice Rapotín a máme smlouvy o budoucím připojení s dalšími stanicemi. Věříme, že obnovitelný biometan má v České republice velký potenciál a do roku 2030 by mohl nahradit 10 až 15 % tuzemské spotřeby plynu. Na vodík se připravujeme dlouhodobě. Už teď jsme schopni ho distribuovat na úrovni 20procentní směsi se zemním plynem nebo biometanem.
Vnímáte nějaké překážky pro rychlejší nástup nových plynů?
U biometanu bude potřeba vytvořit zejména předvídatelný regulační rámec finanční podpory jeho výroby. U vodíku chybí i samotná legislativa. Zároveň je potřeba vytvořit motivační prostředí pro všechny, kdo vodíku věří a chtějí do něj investovat. V GasNetu připravujeme projekty, kde chceme ukázat, že to jde. Chystáme vodíkový polygon a pracujeme na pilotních projektech vstřikování příměsi vodíku do lokální distribuční sítě.
Technologie a legislativa je jedna věc, ale bude třeba i významné změny v kvalifikaci plynařů?
Udržitelnost je nejenom o životním prostředí, ale i o budoucnosti našeho oboru. Bez včasné přípravy nové generace mladých plynařů, kteří budou rozumět vodíku, naši vizi naplnit nemůžeme. Proto aktivně spolupracujeme se vzdělávacími institucemi – ve středoškolské výuce to jsou školy v Pardubicích, Brně-Bosonohách, Šumperku a Frýdku-Místku. K tomu chceme do roku 2026 otevřít jednoleté nástavbové plynárenské obory ve všech regionech, kde působíme. Odstartovali jsme už pilotní programy v Kyjově a v Kladně. Podporujeme i technologické talenty: stali jsme se partnery vzdělávacích akcí, jako jsou Technologická olympiáda, EuroTeQ na ČVUT nebo Enersol. Spolupracujeme samozřejmě také s vysokými školami.
Máte pocit, že česká společnost je připravena na významnou aplikaci ESG principů?
Je to věc nastavení mysli. Jsem ale optimista a věřím, že k tomu celá společnost dospěje. Je to totiž ta správná cesta.


Erika Vorlová pracuje ve společnosti GasNet na pozici Chief Services Officer a zodpovídá za oblast sdílených služeb včetně ESG. V energetice se pohybuje od roku 2011, kdy nastoupila do společnosti RWE, později innogy, od níž se GasNet v roce 2019 oddělil.



Autor: Roman Pospíšil

E15 magazín, 07/2022 (10. 10. 2022)

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10