Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Gratulujeme studentům ČVUT! Zvítězili s technologií pro plynárenství

28.11.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Gratulujeme studentům ČVUT, kteří zvítězili v mezinárodní soutěži EuroTeQaThon. Porotu překvapili technologickým řešením pro využití odpadního tepla k výrobě elektřiny při distribuci plynu. Vítězný tým zpracoval soutěžní zadání od GasNetu a vyhrál tak v silné konkurenci evropských univerzit.

 

Řešení budou studenti prezentovat v lednu 2023 na půdě Evropské komise v Bruselu. „Spolupráce se školami bude pro zelené plynárenství zcela klíčová, přičemž letošní výsledky ČVUT v soutěži EuroTeQaThon jsou inspirujícím příkladem pro budoucnost,“ dodal za GasNet Chief Financial Officer Thomas Merker.

Druhý ročník nadnárodní soutěže EuroTeQaThon se konal na Technické univerzitě v Mnichově. Do finálového kola postoupily nejlepší studie, které vznikly v rámci projektového předmětu Collider, zastřešeného aliancí EuroTeQ. Ta sdružuje špičkové technické univerzity: Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique, Tallinn University of Technology, ČVUT v Praze, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology.

Nové využití pro odpadní teplo
Samotné zadání vzešlo od průmyslových partnerů aliance EuroTeQ a navržená témata se vázala k výzvě Leave No Waste Behind. Společnost GasNet vypsala okruh Optimization of power production at gas pressure reduction facilities. A právě v této kategorii zvítězil tým studentů z ČVUT, který zpracoval téma A New Life for Waste Heat.

Studenti Prokop Pučejdl, Edoardo Tasini (Fakulta strojní) a Danila Lisitskii (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská) navrhli optimalizaci výroby elektřiny ve stanicích na redukci tlaku zemního plynu, a to pomocí inovativního oběhu, ve kterém je odpadní teplo z kogeneračních jednotek využito na generování elektrické energie.

Vedoucí týmu Prokop Pučejdl k řešení uvedl: „Náš oběh využívá jako pracovní médium organickou látku namísto běžných oběhů na vodní páru. Díky tomu můžeme využít odpadní teplo ke generaci elektrické energie a celoročně tak naplno využít energetické kapacity redukčních stanic.“
Spolupráce se školami je klíčová pro budoucnost GasNetu
Svoji gratulaci vítězům připojil Chief Financial Officer společnosti GasNet Thomas Merker: „Gratuluji týmu ČVUT k významnému úspěchu, který je skvělou ukázkou propojení vysokoškolského vzdělávání s praxí. Evropské plynárenství prochází transformací směrem k obnovitelným zdrojům energie. GasNet je připraven zvyšovat podíl biometanu a vodíku v distribuční síti a implementovat nové technologie podobné té, která byla navržena týmem ČVUT. Spolupráce se školami bude pro zelené plynárenství zcela klíčová, přičemž letošní výsledky ČVUT v soutěži EuroTeQaThon jsou inspirujícím příkladem pro budoucnost.“

Projektovým vedoucím předmětu EuroTeQ Collider je prof. Henri Achten z Fakulty architektury. Úspěch studentů ČVUT komentoval následovně: „Mám obrovskou radost z toho, že naši studenti v tomto, pro nás ne zcela běžném předmětu, uspěli. Takzvané Challenge Based Learning na technických univerzitách je smysluplnou cestou, propojující zadání průmyslových partnerů a inovativní výuku, kladoucí důraz na aktuální společenské výzvy.“

Videozáznam z akce si můžete pustit na YouTube.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10