Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Budoucnost volá! GasNet pozval studenty na vodíkový polygon

20.12.2022

#novinka  #tisková zpráva  #budoucnost 
„Vodíkový polygon byl pro nás jedno velké překvapení. To, jak vypadá, jak se tu vodík testuje. Obnovitelné plyny představují budoucnost energetiky a vidět jejich využití v praxi byl nenahraditelný zážitek,“ vzpomínám středoškolák Petr Michalíček na návštěvu v německé obci Bitterfeld-Wolfen.

 

Právě zde najdete vodíkový polygon H2-Infra, na kterém probíhají testy technologií a spotřebičů pro distribuci 100% vodíku. Petra a jeho dva spolužáky, Jana Kašpara a Lukáše Dvořáka, jsme na polygon vzali na exkurzi. Za odměnu.

Trojčlenný tým studentů ze Střední průmyslové školy Třebíč se totiž letos probojoval až do finále Energetické olympiády, které je GasNet odborným garantem. Zde tým skončil na 9. místě s projektem:

„Vodík jako zdroj budoucnosti“
Zabývali jsme se tím, jak může vodík nahradit zemní plyn v teplárenství. Zajímalo nás, jak by se mohl vyrábět z přebytků elektrické energie a využívat jako zásobárna energie v době, kdy kvůli počasí dobře nefungují jiné obnovitelné zdroje,“ vysvětluje Petr.

Když nás pak GasNet oslovil, zda nechceme poznat vodíkový polygon v praxi, rádi jsme na nabídku kývli,“ dodává středoškolák.
H2-Infra testuje vodík pro plynárenství

Německý polygon H2-Infra se zaměřuje se na výzkum bezpečnostních, environmentálních a ekonomických aspektů distribuce 100% vodíku. Ta je zde zkoušena na plynárenských zařízeních v podmínkách simulujících reálné situace. Cílem je zajistit mimořádně vysokou kvalitu plynu pro budoucí masové využití a zaručit bezpečnost dodávek.

V České republice zatím takový polygon není a sáhnout si na vodíkové technologie, to je opravdu mnohem smysluplnější, než je vidět někde na internetu. Pro studenty to byla skvělá odměna,“ doplňuje náš kolega František Humhal, který žáky na exkurzi doprovázel se členkami HR týmu.

VIDEO: Budoucnost volá!

Energetická olympiáda je soutěž pro žáky středních škol, ve které nejlepší tým vyhrává 50 tisíc korun a dostane se na vysokou školu bez přijímaček.

Trojčlenné týmy studentů z celé ČR během olympiády zpracovávají projekty a dozvídají se novinky z energetiky. To vše díky úzké spolupráci s energetickými firmami.

GasNet připravuje Česko na vodík a biometan. Jsem proto rád, že se jako firma v oblasti vzdělávání takto angažujeme. Studenti jsou budoucnost plynárenství, a proto má rozhodně smysl jim nové technologie ukazovat. Podívejte se na video z finálového kola olympiády,“ vybízí náš kolega Michal Ostatnický, který byl odborným mentorem pro účastníky olympiády.

Čtěte dál: GasNet plánuje na Ústecku připojit do své plynárenské sítě výrobnu vodíku. Tu postaví firma FOR H2ENERGY 

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10