Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

„Do GasNetu mě přilákal vodík,“ říká trainee Josef Kubička

26.01.2023

#novinka  #tisková zpráva  #budoucnost 
Společnost GasNet pracuje na udržitelných projektech, které mění Česko: největší tuzemský distributor plynu je připraven zvyšovat podíl biometanu a vodíku v síti. S revolucí v energetice GasNetu pomáhá 8 talentovaných vysokoškoláků, členů firemního Trainee programu.

 

Patří mezi ně i čtyřiadvacetiletý student energetiky na ČVUT v Praze Josef Kubička. Zjistěte více a podívejte se na video.

Evropská energetika prochází transformací, během které je plyn nepostradatelným zdrojem energie. Současně víme, že plynárenství má udržitelnou budoucnost při využití obnovitelných plynů. Jsem proto rád, že s GasNetem připravujeme Česko na vodík. Být součástí tak zásadní změny je pro mě splněný sen,“ říká Josef Kubička na úvod našeho setkání.

Josef v roce 2022 úspěšně absolvoval výběrové řízení do Trainee programu, díky němuž talentovaní vysokoškoláci z technických oborů pracují v GasNetu na inovativních projektech. „Během studia se podílejí především na úkolech spojených s přípravou plynárenské soustavy na distribuci vodíku, biometanu a pracují v ESG oblastech,“ vysvětluje koordinátorka Trainee programu Adéla Komendová.

Příprava na využití obnovitelných plynů vyžaduje intenzivní spolupráci se školami. Pro celý plynárenský segment musíme zajistit potřebné know-how. Základní kroky proto děláme už nyní a náš Trainee program je jejich důležitou součástí,“ upřesňuje Adéla.

Splněný sen v energetice

Trainee program GasNet spustil v roce 2022. Jeho účastníci (tzv. trainees) se na 10 měsíců stávají plnohodnotnými členy některého z týmů skupiny GasNet, kde poznávají plynárenskou praxi. Cílem programu je, aby trainees pokračovali ve své práci pro firmu i po skončení studia.

Já pracuji v týmu projektování, který vede Martin Kugler. Získal jsem přehled o trendech v plynárenství a plním si svůj sen. V energetice jsem vždycky chtěl pracovat na progresivních projektech a v GasNetu se mi to daří,“ usmívá se Josef Kubička.

Jako trainee mimo jiné pracuje na pilotním projektu distribuce vodíku v České republice. „Hodně mě překvapila motivovanost týmu. Ta pomáhá vodíku razit cestu i přes byrokratičtější těžkopádnost, se kterou se setkáváme mimo GasNet,“ dodává otevřeně.

Nová energie trainees

Vedoucí týmu projektování Martin Kugler charakterizuje práci se studenty jako vzájemně obohacující: „Když jste někomu mentorem, inspirujete nejen jeho, ale také on vás. A u trainees to platí o to více, protože přicházejí z jiného prostředí, s otevřenou myslí a upřímně se zajímají o budoucnost energetiky.“

Desetiměsíční Trainee program má GasNet detailně propracovaný: Jak je program pro studenty i GasNet přínosný? To pravidelně ověřuje chatbot Arnold, kterého GasNet používá pro firemní průzkumy.

Profesní a osobnostní rozvoj trainees? S tím jim pomáhá prestižní Hoganův dotazník, workshopy o historii i budoucnosti plynárenství, projektovém řízení či exkurze na plynárenských zařízeních. To vše společně s běžnou prací.

V GasNetu se snažíme o to, aby trainees poznali dobře plynařinu a zůstali s námi i po skončení programu. Vychováváme tak nové odborníky,“ dodává Adéla Komendová.

GasNet připravuje Česko na vodík

Domácnosti i průmysl potřebují spolehlivé a stabilní energetické dodávky v průběhu celého roku. Ty díky svým vlastnostem garantuje plyn - jako médium. Dnes zemní, do budoucna to budou plyny obnovitelné: především vodík a biometan,“ vysvětluje vedoucí projektování skupiny GasNet Martin Kugler, který je Josefovým mentorem.

Obnovitelný biometan už v síti GasNetu proudí. GasNet v minulém roce připojil ke své infrastruktuře druhou biometanovou stanici a jedná s dalšími. V Česku je přitom přes 550 bioplynových stanic, které můžou biometan vyrábět. Do roku 2030 by tak mohl nahradit až 15 procent tuzemské spotřeby zemního plynu pro potřeby vytápění i silniční dopravy.

Evropa současně řeší, jak začít s vodíkem v krátkodobém horizontu. Odpověď přináší takzvaný blend neboli příměs vodíku v zemním plynu a biometanu. „Díky tomu, že GasNet dlouhodobě investuje do modernizace plynárenské infrastruktury, je naše síť technicky připravena až na 20% příměs. Samozřejmě systematicky pracujeme na tom, abychom byli na vodík připraveni 100%. A s tím nám pomáhají trainees. Právě teď pracují na projektech, které mění Česko,“ zdůrazňuje vedoucí týmu Martin Kugler, zatímco Josef Kubička pokyvuje hlavou od vedlejšího počítače: „Energetika je konkurenční, na plynárenství nečeká a o budoucnosti oboru se rozhoduje nyní. Proto čím rychleji jdeme vstříc novým technologiím, tím lépe.“

Líbí? #BuďGasNet: gasnet.jobs.cz.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10