Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Podíl biometanu v distribuci roste. GasNet připojil Energetické centrum Horní Suchá

21.03.2023

#novinka  #tisková zpráva  #budoucnost 
Skupina GasNet, největší distributor plynu v Česku, připojila do své sítě další výrobnu biometanu. Tento obnovitelný plyn, který se svými vlastnostmi neliší od zemního plynu, vtláčí distributor nově do svých plynovodů z Energetického centra Horní Suchá nedaleko Karviné. Je to třetí bioplynová stanice u nás, která dodává biometan až ke koncovým zákazníkům.

 

Bioplynová stanice v Horní Suché posílá do veřejné distribuční sítě GasNetu první kubíky plynu. Zatím pracuje ve zkušebním režimu. Energetické centrum Horní Suchá dodává biometan odběratelům v regionu od začátku měsíce a už teď se denní vyprodukovaný objem biometanu vyšplhal na 2 000 kubíků denně. Obnovitelný plyn už mají ve svých sporácích a kotlích lidé na Karvinsku a Havířovsku. Maximální výkon stanice je 450 m3 vyrobeného biometanu za hodinu.

Dál zvyšujeme podíl biometanu v naší distribuční síti. Jedná se o zelený a plně obnovitelný plyn, který se navíc nemusí odnikud vozit a může se vyrábět přímo v místě spotřeby. Výroba biometanu tak podporuje i energetickou nezávislost,“ říká Andrej Prno, který připojování stanic v GasNetu řídí.

Zdůrazňuje výrazný přínos biometnau k udržitelné ekonomice: „Biometan představuje konečný produkt cirkulárního hospodářství, které v GasNetu podporujeme. Když to zjednoduším – vyhozené slupky od brambor se vám do kuchyně vrátí v podobě plynu, na kterém uvaříte další jídlo.“

První ve Slezsku

GasNet jako první distributor v Česku připojil ke své soustavě bioplynovou stanici v Rapotíně na severní Moravě v roce 2019 a loni se k ní přidala stanice v Litomyšli ve východních Čechách. Bioplynka v Horní Suché je v Česku v pořadí třetí připojená stanice.

S ohledem na zahájení zkušebního provozu plánujeme letos vyrobit více než 1 milion m3 biometanu,“ říká Sebastian Sikora, jednatel společnosti Organic technology, která stanici v Horní Suché provozuje.

Infrastruktura je na biometan plně připravená, protože oba plyny (zemní plyn a biometan) jsou svými vlastnostmi zaměnitelné. „Plyn před vstupem do distribuce kontrolujeme, aby všechny jeho parametry odpovídaly potřebným normám. O průtoku a kvalitě plynu máme online informace na našem dispečinku. V místě jsme taky namontovali naši odorizační stanici, která k plynu přidává typický zápach pro jeho snadnou detekci. Ani biometan totiž není sám o sobě cítit,“ přibližuje distribuční technologii Andrej Prno.

Odpad zpracují na biometan a hnojivo

V Horní Suché vyrábějí biometan z biologicky rozložitelného odpadu. Využívají se tak zbytky z výroby potravin a nápojů nebo zbytky nevhodné k jídlu například kvůli prošlé lhůtě spotřeby. Jedná se zejména o kuchyňské zbytky a gastro odpady

Energetické centrum Horní Suchá nevyrábí jen biometan. „Anaerobní digescí zpracujeme jakýkoli odpad, který je schopen rozkladu bez přístupu vzduchu. Využíváme zbytky po kuchyňské úpravě v domácnostech, biologicky rozložitelný odpad ze zahrad a parků, prošlé a vadné potraviny, odpadní tuky, odpady z jídelen, gastro provozoven, odpady z potravinářského průmyslu. Z nich získáváme nejen bioplyn, ale i ekologické hnojivo pro další použití v zemědělství,“ doplňuje Sebastian Sikora.

Energetické centrum umí zpracovat i odpad v obalech. „Obaly umí naše technologie vyseparovat. Zpracovatelská kapacita závodu je 20 000 tun bioodpadu ročně, z čehož se vyrobí 3 200 000 m3 zeleného biometanu a 1 200 tun koncentrovaného organického hnojiva,“ uzavírá Sebastian Sikora z energocentra Horní Suchá.

Perspektivní biometan může brzdit nejistota

V České republice je biometan velmi perspektivní a do roku 2030 by mohl nahradit 10 až 15 % spotřeby zemního plynu pro vytápění i silniční dopravu. Takový rozvoj ale může narazit na nejasné dotační podmínky.

V České republice je už více než 550 bioplynových stanic, které mohou produkovat biometan. Základní legislativu pro distribuci tohoto plynu máme. Po technologické stránce je taky jasno a proces připojení bioplynky k distribuci jsme standardizovali. Je ovšem potřeba vytvořit efektivní regulační rámec finanční podpory, který bude motivovat majitele bioplynových stanic a investory k výrobě biometanu,“ připomíná Andrej Prno z GasNetu.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10