Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Posilujeme diverzitu: gratulujeme absolventkám mentoringu BPWCR

17.04.2023

#novinka  #tisková zpráva 
Plynařina je díky velkému podílu fyzicky náročné práce přirozenou doménou mužů. Proto v GasNetu o to pečlivěji dbáme na nastavování férových pracovních podmínek pro ženy.

 

Žen je v GasNetu pouze 26 %. Z průzkumu s naším chatbotem Arnoldem vyplynulo, že 99 % respondentek si cení benefitů, které GasNet nabízí pro posílení flexibility: především možnosti práce z domova či přizpůsobení pracovní doby tak, aby ji bylo možné sladit s rodinou.

65 % žen pak uvedlo, že má možnost se ve firmě rozvíjet. „A toto číslo by mohlo být vyšší, zde rozhodně vidíme prostor ke zlepšování. Vzdělávání patří k důležitým pilířům GasNetu a současně disponujeme potenciálem k dalšímu rozvoji edukačních aktivit. V GasNetu se proto zaměřujeme i na přirozené posilování role žen formou vzdělávání. Jednou z takových aktivit je Mentoringový program pro firemní členy organizace Business & Professional Women CR (BPWCR), kterou s GasNetem podporujeme,“ říká Helena Steinerová z našeho HR týmu.

Tento šestiměsíční mentoringový program teď úspěšně absolvovaly naše 4 talentované kolegyně: Markéta Brentnerová, Jana Navrátilová, Simona Marie Ševčíková a Eva Tomková. Gratulujeme.

Kolegyně během půl roku zvládly 5 tříhodinových setkání s 10 inspirativními mentorkami z různých firem. Mentorky, mezi nimi i vedoucí Nákupu GasNet Petra Vrbová, je provedly 10 rozvojovými tématy,“ popisuje průběh programu jeho ambasadorka Leona Schovancová (na úvodní fotografii druhá zleva).

Životní tipy

V práci trávíme hodně času. Proto je důležité, abychom se zde cítili dobře, měli férové vztahy a uměli skloubit práci s rodinou. Slyšet životní tipy od ostatních žen, bylo obohacující. Třeba od členky Boardu skupiny UNIQUA Lucie Urválkové, která se na pozici vypracovala od píky,“ hodnotí mentoring naše projektová manažerka Simona Marie Ševčíková.

Při koordinaci projektů jednám s mnoha lidmi napříč GasNetem a hodně poznatků při tom teď využiji. Mentoring byl moc fajn. Když nechcete zakrnět, je takové otevírání obzorů užitečné,“ vzkazuje Simona Marie.



Slavnostní zakončení projektu se uskutečnilo na konferenci Equal Pay Day, které se zúčastnily také další kolegyně z GasNetu: „Díky za inspirativní Equal Pay Day Česko 2023. Společně posilujeme diverzitu, inkluzi a férové odměňování. Je skvělé mít přehled o firemních projektech a situaci v ČR,“ uvedla Martina Večerová na LinkedInu.

První v české energetice

V Indexu rovnosti žen a mužů, který zpracovává EIGE – Evropský institut pro rovnost žen a mužů, se ČR umísťuje až na samém chvostu EU. „Trend v umístění bohužel není pozitivní. Rovnost žen a mužů zůstává v ČR v rámci tzv. »Cílů udržitelného rozvoje« zatím poněkud stranou,“ zhodnotila situaci v minulém roce Lenka Šťastná z organizace BPWCR.

Jako první energetická firma v ČR jsme se proto v roce 2022 stali signatářem UN Women’s Empowerment Principles (WEPs). Připojili jsme se tak ke globální komunitě společností, které dle principů OSN veřejně posilují diverzitu a férovost mezi ženami a muži. Více zde.

Pomocí kvartálních reportů společně s Management Boardem hlídáme, aby nedocházelo k otevírání nůžek v odměňování mezi ženami a muži. Inkluzi, diverzitu a respekt podporujeme také konkrétními aktivitami s organizacemi:

  • Czechitas,
  • Prague Pride,
  • podporou zkrácených úvazků
  • či s naším vlastním projektem GasNet všem generacím, do kterého jsou zapojeny např. organizace Mezi námi a DofE.

Další informace o letošní konferenci Equal Pay Day a organizaci BPWCR najdete v souhrnném článku zde.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10