Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Mentoring s hasiči byl úspěšný, rozšíříme ho do celé ČR

23.05.2023

#novinka  #tisková zpráva 
#PomáhámeSpolečně – výstižný hashtag používáme na sociálních sítích GasNetu, když zmiňujeme naši spolupráci s hasiči. Prohloubit jsme se ji rozhodli také pomocí celoročního mentoringového programu. S jakými výsledky?

Pilotní mentoringový program jsme odstartovali s hasiči v minulém roce a letos jsme jej vyhodnotili. Podívejte se na video, jak mentoring vypadal, jaký přínos měl pro první hasiče i plynaře z GasNetu:

Systém mentoringu za GasNet garantoval Jaromír Conk z HR týmu: „V GasNetu nabízíme všem zaměstnancům možnost rozvíjet svůj potenciál pomocí interních mentorů a koučů. Nově jsme se rozhodli mentoring vyzkoušet také mezifiremně, a to právě s Hasičským záchranným sborem ČR. S hasiči nás spojují i obdobné hodnoty – například bezpečnost, takže tato forma spolupráce se vyloženě nabízela.

Celoroční pilotní projekt dokončilo 12 zaměstnanců z manažerských pozic napříč společnostmi. Ti byli rozděleni do dvojic plynař-hasič. Chtěli jsme se navzájem inspirovat, rozvíjet potenciál jednotlivých zaměstnanců i obou organizací,“ upřesňuje Jaromír Conk.

ESG v praxi: hasiči oceňovali náš důraz na bezpečnost

Každá z dvojic si našla vlastní téma ke zlepšování. Někteří účastníci se zaměřili na problematiku vedení týmů, jiní na technologické aspekty obou profesí. „Hasiči velmi obdivovali naše zaměření na bezpečnost a uplatňování bezpečnostních standardů v praxi. To bylo velké téma celé akce,“ zdůrazňuje Jaromír.

Díky tomu, že uvnitř dvojic vznikla důvěra, mohli spolu účastníci otevřeně mluvit i o potížích a rozvíjet jejich řešení: „Opakovaně poznávali, že mohou fungovat různé přístupy k řízení lidí a ocenili možnost nahlédnout, jak pracuje jiná organizace. Pro kolegy z GasNetu bylo například velmi nezvyklé vedení rozkazem u hasičů. Důvěra nakonec vyústila v rozvoj pracovních kontaktů i mimo mentoring. Na jednu hasičskou stanici jsme například vyslali zásahové vozidlo GasNetu, takže se hasiči lépe seznámili s jeho výbavou i s vlastní plynařinou.

Mentoring s hasiči rozšíříme do celé republiky

Pilotní mentoringový program probíhal především na jižní Moravě. GasNet a hasiči jej vyhodnotili jako celkově prospěšný pro rozvoj účastníků i obou organizací. „Účastníci budou získané zkušenosti šířit dál do svých týmů. Dalších 10 dvojic bychom rádi nominovali opět na podzim. Nepůjde tedy o masovou aktivitu a nadále se budeme zaměřovat na zájemce, kteří se mají chuť rozvíjet. Tentokrát však již chceme mentoring rozšířit do všech regionů České republiky,“ uzavírá Jaromír Conk.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10