Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Všechno klíčové o vodíku ve 30 minutách

18.07.2023

#novinka  #tisková zpráva  #vodik  #budoucnost 
Proč Česká republika potřebuje vodík? Jaké barvy vodíku známe nebo jaké bude využití vodíku v průmyslu a domácnostech? Jaká je při přechodu na vodík naše role, jako největšího českého distributora plynu? A věděli jste třeba, co dělá vodíková banka? Poslechněte si právě vydaný podcast Signály průmyslu s Pavlem Dočekalem, šéfem právního a regulačního oddělení společnosti GasNet.

 

Pavel Dočekal u nás vede právní a regulační záležitosti a ve 30minutové podcastu přiblížil, jak bude vypadat cesta k nízkoemisní a bezemisní energetice, která se neobejde bez vodíku. Společně s ním v pořadu vystoupila ještě Zuzana Sádlová, manažerka pro energetiku Svazu průmyslu a dopravy.

Potřebujeme strategii a legislativu

Česko potřebuje vodík, aby s nástupem bezemisní energetiky udrželo tempo s dalšími zeměmi a český průmysl nepřestal být konkurenceschopný. To nejde bez vodíku a Evropa vodíkové projekty a plnění emisních cílů podporuje i finančně prostřednictvím vodíkové banky. Přesto dál v ČR chybí strategické cíle a legislativní rámec, který by investorům a firmám přinesl jasný jízdní řád a jistotu.

Připomněl, že využití stávající plynárenské infrastruktury pro využití vodíku může významně zefektivnit celý proces dekarbonizace v ČR.

Potřebujeme vidět jasnou podporu státu, aby přechod k vodíkovému hospodářství byl jednoduchý a co nejrychlejší. Bez aktivní role státu nezajistíme potřebný přístup zákazníků k bezemisní a obnovitelné energii, což je předpoklad pro budoucí konkurenceschopnost českého průmyslu,“ říká v podcastu Pavel.

Poslouchejte podcast na:

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10