Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

V terénu testujeme první elektromobil a máme zájem o auta na vodík

25.07.2023

#novinka  #tisková zpráva  #budoucnost 
Ford E-Transit je prvním elektromobilem, který testují naši plynaři přímo v terénu. V barvách GasNetu jej můžete potkat zejména v Olomouckém kraji. V rámci snižování emisí se však jako plynaři zajímáme především o využití vodíkových vozidel.

 

Mezi naše hlavní environmentální cíle patří snižování emisí skleníkových plynů. Distribuční soustavu tak postupně připravujeme na vodík, vtláčíme do ní biometan a současně optimalizujeme i náš vozový park. V něm nyní standardně využíváme vozy na environmentálně šetrnější CNG a bioCNG.

Zajímá nás vodík
Jako plynaři intenzivně sledujeme trh s vodíkovými auty, kde se blýská na lepší časy. Začíná se rozvíjet infrastruktura čerpacích stanic a výrobci představují nová technická auta. Například vodíkový Opel Vivaro by se mohl začít nabízet už letos a my určitě chceme být u toho. Současně budeme zkoušet v reálném provozu i elektromobily, jejichž masivní nasazení nyní neplánujeme. Chceme však být dobře připraveni na všechny alternativy dalšího rozvoje autoprůmyslu a mobility,“ vysvětluje náš Facility & Services manažer Tomáš Michna.
Letos zprovozníme 6 nových technických e-vozů
Testovaný Ford E-Transit je napájen 400 V akumulátorem s kapacitou 68 kWh a na jedno nabití dojede přes 300 kilometrů (prázdný a v ideálních podmínkách). Nabíjíme ho z wallboxu v našem areálu v Olomouci, kde brzy nainstalujeme fotovoltaiku. Baterie se naplní potřebnou energií za zhruba osm hodin v případě úplného vybití. Pokud ale auto připojíme k rychlonabíječce, za pouhých 34 minut se dobije na 80 %. Naši kolegové budou vybaveni CCS kartou, se kterou uhradí nabíjení i mimo náš areál.

Kromě prvního E-Transitu máme objednaných dalších pět technických elektroaut. Jde o modely Opel Vivaro-e a Combo-e. Tyto vozy jsou aktuálně na montáži technických vestaveb,“ upřesňuje Milan Kadeřábek, který pečuje o vozový park GasNetu.
Tichošlápek se silnou energií
Vlastnosti nového elektroauta teprve poznáváme. Je to takový tichošlápek se silnou energií. V naftové dodávce byl při vyšších rychlostech kolikrát tak velký hluk, že se člověk pořádně nedomluvil. Tady naopak musíte bedlivěji hlídat tachometr, protože i při vyšších rychlostech jede vozidlo velmi tiše,“ říkají o E-Transitu bratři plynaři Martin a Štěpán Badalovi. Společně vozidlo testují při každodenní práci především v Olomouckém kraji. „Líbí se nám, že nabíjení vozu můžete zapnout třeba i z domova pomocí mobilní aplikace. To je pohodlné. Více informací bude zřejmých po vlastním testování,“ dodávají.

Snižujeme emise
Při péči o 65 000 km plynovodů najezdíme ročně přes 20 milionů kilometrů. Ročně tak vyprodukujeme cca 4 371 tun CO2. Tyto emise bychom do roku 2025 chtěli snížit o 845 tun. Dosáhneme toho nejen nasazením vozů s nízkoemisními pohony, ale také díky sdílení referentských aut nebo prostým zvažováním, zda k některým služebním cestám nemůžeme využít hromadnou dopravu. Tak postupně chceme naplnit naši strategii Net Zero: naše cesta k uhlíkové neutralitě.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10