Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Podívejte se, jak vypadá vytyčení v praxi

27.07.2023

#novinka 
Loni jsme řešili přes 500 případů narušení naší plynárenské sítě. Nejčastější příčinou byly neodborně prováděné stavební práce, které se na celkovém počtu narušení podílely z 80 %. Podívejte se v reportáži České televize, jak jde těmto škodám zabránit díky našemu vytyčení plynovodů. To přitom provádíme zcela zdarma a požádat o něj můžete jednoduše prostřednictvím on-line služby.
Vytyčení poskytuje stavbníkům gasnet zdarma

Za první pololetí letošního roku jsme zaznamenali 182 případů narušení plynárenských zařízení. Kvůli tomu jsme museli neplánovaně odstavit od plynu 1 406 odběratelů. GasNet proto dál apeluje na stavebníky, aby si nechali před započetím výkopových prací vytyčit na staveništi průběh trasy plynovodu. Jak takové vytyčení přesně vypadá, jsme natáčeli s Českou televizí v ostravské Hrabůvce.

„Upozorňujeme veřejnost na rizika spojená nejen s výkopovými pracemi, ale zmiňujeme i případy narušení domovních rozvodů. Celý proces od vydání stanoviska k existenic sítě až po objednávku vytyčení najdou lidé na našem webu gasnet.cz/vytyceni,“ říká Tomáš Pernis, tiskový mluvčí GasNetu.

K narušení může dojít například lžící rypadla, ale i obyčejným krumpáčem. Letos to byla například událost nedaleko Veltrus, kde silničáři při frézování vozovky narušili plynovod. Došlo k menšímu požáru a na místě pak museli zasahovat hasiči s naší plynárenskou pohotovostí.

Nebo případ v Opavě-Komárově. Vlastník objektu si zde ve sklepě odvrtával prostup pro kanalizační přípojku přes obvodové zdivo. V důsledku neodborného postupu však poškodil přípojku středotlakého plynovodu ve zdi. Na místě opět zasahovali naši plynaři s Hasičským záchranným sborem, který byl nucen evakuovat 27 lidí z okolních objektů a uzavřít silnici na Ostravu. Celé situaci šlo přitom snadno předejít právě vytyčením plynovodu.

Podívejte se na reportáž:

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10