Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

VIDEO: GasNet propojuje generace

02.10.2023

#novinka  #tisková zpráva 
Rodina, školy, práce, média… Cítíte ty vlny informací? Jak se v nich neutopit? Jak se lépe vzdělávat? Životní tipy jsme sdíleli společně se seniory a studenty. To vše díky programu #GasNetVšemGeneracím. Podívejte se na VIDEO ze setkání.

 

S #GasNetVšemGeneracím rozvíjíme mezigenerační porozumění s důrazem na péči o seniory a přinášíme užitečné informace pro rodinný život. V minulosti jsme tak pro zaměstnance připravili řadu vzdělávacích aktivit; tentokrát jsme však vyrazili inspirovat generace mimo GasNet, a to do komunitního centra organizace Mezi námi. Setkání jsme uspořádali mj. na základě podnětu, který nám zaměstnanci předali v interním průzkumu s chatbotem Arnoldem.

Ve spolupráci s našimi partnerskými organizacemi DofE a Mezi námi jsme propojili zaměstnance GasNetu, studenty a seniory,“ popisuje setkání jeho koordinátorka Adéla Komendová z HR týmu GasNet.

Dokud jsme tu, přijďte.
Cílem akce bylo propojit generace, sdílet životní zkušenosti z oblasti vzdělávání a obohatit účastníky informacemi o mentoringu. Bezprostřední dojmy ze setkání sdílí Helena Steinerová z našeho HR týmu:

Aktivity, které takzvaně nemají prioritu, máme tendenci ignorovat. Tohle setkání mezi ně zpočátku patřilo. Šla jsem na něj jako náhradnice. Přitom mi nakonec dalo tolik energie a informací jako málokdo za posledních pár měsíců. Nikdy předtím jsem se asi nesetkala na jednom místě s vědkyní, překladatelem latinskoamerické literatury či divadelním hercem. Většině bylo okolo 86 let a v životě si prožili své: od protektorátu až k umělé inteligenci. Najděte si čas a zastavte se do nějakého komunitního centra. Budete překvapeni, koho tam potkáte. V Mezi námi jsem rozhodně nebyla naposledy. Jak senioři sami říkali: Dokud jsme tu my, poslední generace, která zažila válku, využijte toho, přijďte za námi. Mám hluboký respekt k jejich životní vitalitě. Tu jim dává jejich otevřenost vůči měnícímu se světu. Byla to jedna z nejlepších akcí, kterou jsem v GasNetu zažila,“ usmívá se Helena Steinerová.
  • Všichni se shodli, že pro ně bylo vždy nejpřínosnější praktické vzdělávání, tedy to užitečné pro běžný život.
  • Senioři u mladých účastníků DofE ocenili, jak se dnes zabývají duševní stránkou. Ta dříve bývala tak trochu tabu.
  • Studenti z DofE si ze setkání odnesli inspirativní podněty pro jejich organizaci. Ujasnili si, jaká témata by chtěli řešit v oblasti vzdělávání.

Studentům z DofE patří velké poděkování za výbornou organizaci akce. Mám radost, že se nám podařilo DofE propojit s Mezi námi, a že se účastníci DofE začali v Mezi námi dlouhodobě angažovat i jako dobrovolníci,“ pokračuje Adéla Komendová.

Profesionální tipy o mentoringu účastníkům předal náš specialista People Development Jaromír Conk: „Skvělá byla hlavně ochota sdílet zkušenosti. Otevřeně. To bylo výjimečné. Vlastní mentoring je v GasNetu podstatnou formou pro vzdělávání a rozvoj. Využíváme ho jak interně, tak i externě – například ve spolupráci s hasiči.“

Sendvičová generace

Program #GasNetVšemGeneracím vznikl v GasNetu s cílem podporovat zaměstnance v mezigenerační péči. „Mnoho našich zaměstnanců patří do takzvané sendvičové generace. Pojem označuje ročníky, které musí skloubit péči o děti s péčí o rodiče. A do toho samozřejmě zvládat zaměstnání, partnerský život a najít si čas pro sebe... Nic snadného. Díky odborným seminářům tak zaměstnancům poskytujeme užitečné informace,“ vysvětluje Helena Steinerová.

#GasNetVšemGeneracím přitom není jedinou naší aktivitou na poli mezigeneračního porozumění: dále například podporujeme seniory z Domu sv. Antonína. Pravidelně je navštěvujeme a v zimě jim plníme vánoční přání. Jako mezigenerační propojení vnímáme i projekt Start Driving, který je založen na komunikaci mezi rodiči a dětmi. Zlepšujeme s ním bezpečnost a kulturu řízení v České republice.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10