Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet nasadil náhradní zásobovaní plynem z cisterny

11.12.2023

#novinka  #tisková zpráva 
Mimořádné pomoci se na začátku topné sezóny dočkali odběratelé na Lovosicku. Z důvodu poruchy na přepravní soustavě tady na začátku zimy zásobovali plynaři z GasNetu pět obcí cisternou se zkapalněným zemním plynem. Použití této technologie v distribuci zatím není příliš obvyklé. Pro největšího českého distributora plynu je to další z moderních technologií, kterou si její plynaři osvojili a která jim umožňuje posilovat bezpečnost, a hlavně spolehlivost distribuční sítě při nenadálých událostech.

 

GasNet jako lídr v distribuci zemního plynu přináší do plynárenské praxe řadu technologických novinek. Připojení cisterny se zkapalněným zemním plynem (LNG) přímo na předávací stanici je jednou z nich. Je to další možnost, jak v případě nutnosti zajistit spolehlivé dodávky i v době, kdy jsou kriticky potřeba – jako právě v době největšího odběru plynu v zimním období.

Naší absolutní prioritou je bezpečnost a spolehlivost provozu distribuční sítě. Nasazení technologie zkapalněného plynu tak napomáhá dosáhnout tohoto cíle a udržet velmi vysokou úroveň spolehlivosti dodávek. Kdykoliv je to možné, volíme při práci na plynovodech takové řešení, aby nedošlo k omezení, nebo dokonce zastavení dodávek plynu. Na naší předávací stanici v Charvatcích v Martiněvsi se nám díky cisterně s LNG podařilo náhradním zásobováním udržet v provozu pět okolních obcí, aniž by si kdokoliv z odběratelů všiml jakékoliv změny v odběru plynu,“ říká provozní ředitel GasNetu Petr Koutný.

Zkapalněný plyn v distribuci

Zatímco na vodárenské cisterny si odběratelé při výpadcích dodávek vody zvykli, vidět cisternu s plynem je stále ještě něco neobvyklého.

Technologie LNG ale není pro plynaře z GasNetu velkou neznámou. Společnost kromě distribuce provozuje i pět LNG plnicích stanic pro nákladní tahače. Zkušenost s touto formou plynu proto plynaři mají. Novinkou je ovšem nasazení LNG v zásobování lokální distribuční sítě.

V Charvatcích byl mobilní zásobník napojen na strojní zařízení předávací stanice. Před vstupem do distribuční soustavy byl zkapalněný zemní plyn opětovně zplynován, doplněn odorantem a zásoboval distribuční síť s provozním přetlakem 290 kPa. K zákazníkům tedy putoval zemní plyn v podobě, jak jsou zvyklí. Proces zásobování sledoval po celou dobu on-line distribuční dispečink.



Po dvou dnech byl obnoven běžný provoz předávací stanice a mobilní zásobník mohli plynaři odpojit. Cisterna dokázala dodávat plyn celkem šesti stovkám odběrných míst.

Pro tento mimořádný krok jsme se rozhodli, abychom dokázali udržet dodávky plynu i s ohledem na blížící se zimu, kdy se naplno rozbíhají plynové kotle. Odběratele nechceme nikdy nechat na holičkách a pokud to situace umožňuje, vždy hledáme alternativní zdroj plynu. Potvrdilo se nám, že při výpadku v síti je nasazení LNG cisterny účinným opatřením,“ uzavírá provozní ředitel GasNetu Petr Koutný.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10