Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Fotogalerie: Inspirujeme Česko, posilujeme férovost

11.12.2023

#novinka  #tisková zpráva 
Sto žen oslavilo s GasNetem první výročí od okamžiku, kdy jsme se stali signatáři Women’s Empowerment Principles (WEPs). Podívejte se na fotografie z akce, inspirativní video a poznejte výsledky průzkumu o plánování osobního času. Zúčastnilo se ho 484 žen z GasNetu, data na setkání interpretovala lékařka Kateřina Cajthamlová.

 

Jako první signatáři WEPs v české energetice jsme se roku 2022 zavázali podporovat diverzitu a férovost podle principů OSN. Během výročního setkání nazvaného Ženy na křižovatce jsme společně s organizací Business & Professional Women CR (BPWCR) představili, jak žít jednotlivé principy. Akce se zúčastnilo sto žen z GasNetu i dalších firem:

WEPs jsou souborem zásad, které představují pokyny a návrhy, jak podporovat rovné příležitosti pro ženy a muže. Ženy tvoří polovinu lidstva, ale jejich příležitosti téměř všude na světě ve srovnání s muži pokulhávají. Dobré vzory, jakým je právě společnost GasNet, mohou ostatní inspirovat a vybudit skutečný zájem o problematiku rovných příležitostí,“ vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Problémem ČR mimo jiné zůstávají platové rozdíly mezi muži a ženami (16 %).

Nejen ženy oceňují pružnou pracovní dobu a možnost práce z domova

Plynařina je díky velkému podílu fyzicky náročné práce přirozenou doménou mužů. Žen tak v GasNetu pracuje jen 26 %. „Proto s našimi ženami pracujeme o to intenzivněji a na pozicích vhodných pro jakékoliv pohlaví činní podíl žen již 41 %. Diverzita ale není o počtu žen ve firmě. Je o tom, jak efektivně dokážeme zaměstnancům nastavit vhodné podmínky pro práci a osobní život. V GasNetu se proto zaměřujeme na zlepšování těchto oblastí. Díky pravidelným výzkumům víme, že především ženy v GasNetu oceňují pružnou pracovní dobu nebo možnost práce z domova pro kancelářské profese,“ vysvětluje Erika Vorlová, členka vedení skupiny GasNet.

Kateřina Cajthamlová: Ženy zanedbávají plánování i odpočinek
Letos na podzim jsme mezi zaměstnankyněmi GasNetu provedli online průzkum s chatbotem Arnoldem. Výzkum jsme zaměřili na plánování osobního času. Zúčastnilo se ho 484 žen. Výsledky během setkání představila lékařka Kateřina Cajthamlová:

Jasně se ukázalo, že plánování osobního života a zejména relaxace jsou témata, na která ženy bohužel málo dbají. Bez ohledu na věkovou skupinu málo odpočívají a jsou neustále ve střehu. Čas na odpočinek jim během týdne zabere maximálně 12 hodin, pravděpodobně pouze o víkendu. To je velice málo. Jsou tak stále k zastižení pro rodinu a většinou nemají zklidňující rituály před usnutím. To vede k tomu, že se během noci častěji budí, což platí dokonce i pro mladší ročníky. Ve volnu a spánku jsou zkrátka stále nachystané vyskočit, zabrat. Jde o typické problémy pracujících žen.

Doporučení Kateřiny Cajthamlové? „Ženy potřebují zřejmě ještě více cítit pocit práva. Potřebují častěji říkat »ne«, ačkoliv ve velké většině případů udávají, že to umí.

S podněty z pravidelných průzkumů systematicky pracujeme: „Výsledky nám pomáhají nastavovat celoroční cíle. Patří k nim dohled nad férovým odměňováním nebo podpora vzdělávání. Výsledky průzkumu o plánování osobního času ukazují, že naše snaha nabízet zaměstnancům více flexibility je správná a teď je podpoříme v lepším plánování aktivit,“ vysvětluje Helena Steinerová, která vede náš tým náboru a rozvoje.

Naše snažení se dlouhodobě promítá do nezávislého ESG ratingu, jenž každoročně získáváme od mezinárodní agentury Sustainalytics. Ta zařadila GasNet mezi společnosti s vysokou úrovní řízení ESG. V porovnání s dalšími 95 plynárenskými společnostmi byl GasNet letos vyhodnocen jako celosvětově 3. nejlepší. GasNet se také stal Férovým zaměstnavatelem s dobrou atmosférou roku 2023. Ocenění GasNet získal díky hodnocení od zaměstnanců na Atmoskopu.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10