Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Suchý týden s detektorem plynu v ruce. Jak plynaři drží pohotovost

21.02.2024

#novinka 
Zatímco se Opava noří do večerního ticha a tisíce rodin si užívají klid domova, plynař Daniel Tomíček spěchá do sousední obce. „Jedna rodina na pohotovostní linku 1239 nahlásila, že jí nejde plyn. Za chvíli tam budeme,“ říká ostřílený profesionál. Vydejte se s námi na cestu s plynaři z GasNetu, kteří pečují o 65 tisíc kilometrů plynovodů. Každý den. Nonstop.
Plynárenská pohotovost 1239

Tohle bude v pohodě. Klasický výjezd. Horší je, když vás telefon probudí ve dvě ráno. To se člověku vyjet nechce, ale za těch 30 let jsem si už zvykl. A navíc jde spíše o výjimečné události,“ komentuje Daniel Tomíček neplánovanou večerní cestu. Ještě před pár minutami seděl doma u televize a těšil se, že se podívá na biatlon. Místo toho teď v zelenožlutých montérkách otáčí volantem firemního Fiatu Dobló.

Čerstvý vzduch, technologie a pestrost

Daniel Tomíček pracuje na Opavsku jako inspektor plynárenských zařízení společnosti GasNet, která provozuje největší plynárenskou distribuční soustavu v České republice. Práce obnáší kontrolu těsnosti plynovodů, údržbu plynárenských zařízení nebo třeba vyznačování plynovodů před stavebními pracemi (tzv. vytyčení). 

Plynárenská pohotovost 1239

Jednoduše pečuje o to, aby plyn každý den spolehlivě a bezpečně proudil plynovody GasNetu do více než 2 miliónů domácností a firem. „Mám jasnou pracovní dobu od 7 do 15 hodin, to mi vyhovuje. Jednou za šest týdnů se pak s kolegy střídám ve výjezdní pohotovosti. To znamená, že jsem po 15. hodině k dispozici na telefonu a když někdo zavolá na linku 1239, dispečink mě s volajícím případně propojí a já jedu do terénu. Ranní nástup do práce se mi pak adekvátně posunuje o to, co jsem odpracoval během pohotovosti,“ vysvětluje Daniel.

Plynárenská pohotovost 1239

Jak sám říká, žádná romantika to není, ale práci by neměnil. „Původně jsem se vyučil zámečníkem, pak pět let pracoval v armaturce a už bych se tam vracet nechtěl. Člověk je tam zavřený za branou, přikovaný na místě. Nic pro mě. A plynařina? To je čerstvý vzduch, technologie, pestrost… Tohle mě baví. A přitom mám čas na sebe a rodinu,“ říká Daniel o práci v GasNetu. Jeho slova podtrhuje skutečnost, že firma získala prestižní titul Férový zaměstnavatel s dobrou atmosférou 2023, a to na základě hodnocení od zaměstnanců na Atmoskopu.

Pozvání na štamprlu o suchém týdnu

Zastavujeme u rodinného domu. Stojí před ním upravená blondýna a rozhodně nepůsobí nešťastně. „Plyn nám už jde. Byl to asi jen kotel,“ říká radostně.

Daniel vystupuje, baví se s celou rodinou a otevírá zadní dveře fiatu. Ten je současně jeho pojízdnou dílnou. „Tady mám potřebný vercajk, takže přímo v terénu můžu opravit základní věci. Přes noc ale v autě nic cenného nenechávám, protože na naše vybavení mají zálusk různí nenechavci. Bezpečnost je u nás na prvním místě i v tomhle případě,“ popisuje plynař, zatímco kontroluje hlavní uzávěr plynu (HUP).

Inspekce plynárenského zařízení

Vše je v pořádku

Tak si pojďte dát aspoň štamprlu,“ zve rodina plynaře domů. 

Nemůžu, jsem v práci. Sloužím pohotovost. Držím suchý týden,“ opětuje úsměvy Dan v narážce na populární Suchý únor, během kterého se lidé dobrovolně zříkají alkoholu.

Cítíte plyn? Volejte pohotovost 1239. Sporák ani plynový kotel vám tu ale neopraví

Podobné plané výjezdy nejsou výjimečné. Díky telefonnímu číslu 1239 se kdykoliv dovoláte na pohotovostní linku, kde vám plynaři pomohou řešit poruchy dodávek plynu, úniky a závady na venkovních plynovodech. O plynovody pečují až po hlavní uzávěr plynu (HUP). Za domovní plynové rozvody a spotřebiče už odpovídá jejich majitel, nikoliv GasNet. V případě problémů s kotlem či sporákem proto volejte váš lokální plynoservis.

Plynárenská pohotovost 1239

Je to jako s kapajícím kohoutkem. Kvůli jeho opravě také nebudete volat vodovody a kanalizace, nýbrž instalatéra. Ale já říkám: Radši se splést a nesprávně volat 1239, než něco zanedbat,“ pokyvuje hlavou Dan a pokračuje: „Zemní plyn je bez zápachu, a proto ho cíleně zasmraďujeme charakteristickým odorantem, aby byl dobře cítit. Občas se stává, že si lidé plyn spletou s něčím jiným. Jednou je to chcíplá krysa ve sklepě, jindy v Opavě něčím čistili kanalizace, lidem to připomínalo zemní plyn a my lítali po městě jako diví. Zbytečně. Ale opakuji: Jsme radši, když lidé na 1239 zavolají, a nakonec z toho nic není, než kdyby měli něco zanedbat. S opravou sporáku nebo kotle jim ale bohužel nepomůžeme,“ zdůrazňuje Dan, zatímco bere do ruky tablet. Dořešuje v něm nutné náležitosti. „Nepapírujeme. Většinu věcí řešíme online.“

Než kopnete do země…

Plynárenská pohotovost 1239

Během výjezdní pohotovosti plynaři nejčastěji řeší úniky plynu a havárie. „Například když auto nabourá do hlavního uzávěru plynu, jako to vidíte tedy na fotce,“ ukazuje Daniel na tablet. „U rizikovějších výjezdů pak spolupracujeme s hasiči, kteří jsou na místě obvykle jako první a dokážou situace skvěle řešit. Častým důvodem k výjezdům jsou také překopnuté plynovody. Kdybych mohl mít na lidi prosbu, zněla by: Než kopnete do země, nechte si vyznačit, kudy plynovody vedou. Vytyčíme je pro vás zdarma. A pro všechny případy si do telefonu uložte číslo pohotovosti 1239. Rádi vám pomůžeme ve dne v noci,“ nastupuje Dan do auta. „Třeba ještě stihnu ten biatlon,“ loučí se a mizí potemnělou ulicí.

Opava se ponořila do večerního ticha…

Plynárenská pohotovost 1239

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10