Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Čím víc pruhů tím víc bezpečí

05.03.2024

#novinka  #tisková zpráva 
Každý je asi někdy viděl. Pruhované tyče trčící z pole nebo louky. Víte, k čemu slouží? Nejsou tam na ozdobu, ani k orientaci traktoristů v mlze. Vyznačují, kudy pod zemí teče plyn, a tak jsou důležitým prvkem bezpečného provozu plynárenské soustavy. Díky nim každý ví, kde leží plynovod a kde tedy není radno bez rozmyslu kopat do země.

Není tyč jako tyč

Pruhovaným tyčím v terénu se říká orientační sloupky a používají se k vyznačení trasy plynovodu pod zemí. Většinou jde o ocelové sloupky vysoké kolem dvou metrů. Po celé republice jich stojí statisíce a měly by být umístěné tak, abyste při běžných povětrnostních podmínkách viděli od jedné tyče k druhé. Sloupky nesou výrazné barevné pruhy, a tak jsou dobře viditelné v terénu. Pruhované tyče mají také svoji digitální stopu, najdete je třeba v projektové dokumentaci.



A ještě jedna zajímavost – barevnost pruhů na sloupku signalizuje typ plynovodu, nad kterým je umístěný. Tyče nad velmi vysokým tlakem a mají žluté, červené a černé pruhy, vysokotlak se značí oranžovo-černou a středotlak a nízkotlak žluto-černou. To říká TPG (plynařská norma). A pozor, podobné orientační sloupky se používají i ke značení jiných sítí. Například modrobílá ukazuje na vodovod.

Traktoristo, dej si pozor!

Naše pruhované orientační sloupky důvěrně znají třeba traktoristé. Kde jsou tyče, tam musí věnovat svému stroji velkou pozornost, aby nepoškodili nejen sloupek, ale i naše zemní zařízení v jeho blízkosti. Zemědělci naše tyče znají a většinou vědí, jak se chovat. Stejně ale ještě jistíme naše sloupky betonovou skruží.



Na špičce orientačního sloupku někde můžete vidět ještě kulatý talířek. Ten slouží k orientaci při letecké kontrole trasy plynovodu. Je to kruhová vypouklá deska z plechu nebo plastu, která je zpravidla bílá a má na sobě grafickou značku dobře viditelnou z ptačí perspektivy.

Čichám, čichám plynařinu

Podobně jako orientační sloupek může vypadat naše čichačka. Najdete ji na chráničce, tedy místě, kde se provádí kontrola těsnosti potrubí uloženého pod zemí v chráničce. Horní konec čichačky je zahnutý směrem k zemi. V tomto případě za tím ale nehledejte estetiku, zahnutí má praktický důvod. Chrání čichací otvor před vniknutím nečistot.



Po celé republice máme skoro 140 tisíc čichaček. A proč jsou pruhované? Jednoduše proto, že kromě kontrolního bodu těsnosti potrubí zároveň plní roli orientačních sloupků.

Vypadají skoro stejně, ale nejsou stejné

Orientační sloupky označují i další plynárenská zařízení. Najdete je například u protikorozní ochrany sítě, kde se mohou tyčit u kontrolního měřícího vývodu nebo u propojovacího objektu. Těch máme v terénu dohromady přes 25 tisíc.

Pomocí pruhované tyče označujeme také například odvodňovače nebo zemní trasové uzávěry, které se nachází pod zemí. V tomto případě je orientační sloupek ještě doplněný štítkem nebo samolepkou a z údajů můžete vyčíst druh armatury, dimenzi, tlak atd.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10