Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

VIDEO: DHL snižuje emise s plynovými tahači Volvo

08.09.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Společnost DHL uvádí v České republice do provozu nové tahače Volvo, které jezdí na emisně šetrnější LNG a bioLNG.
Pro světového lídra v logistice bude zajišťovat přepravu celkem 21 plynových tahačů, a to na trasách mezi ČR a Německem. Vozidla představují významný krok DHL v rámci programu Go Green, se kterým firma systematicky snižuje emise skleníkových plynů. Nové tahače převzali zástupci DHL u LNG stanice GasNet v Klecanech. Více zjistíte ve videu níže.

Řidiče DHL jsme zde proškolili v bezpečném tankování LNG. Jsme potěšeni, že společnost DHL se společně s námi rozhodla jít cestou udržitelnosti a snižování emisí v nákladní dopravě,“ říká Head of Business Development GasNetu Filip Dostál.
Budoucnost má jméno bioLNG

DHL patří mezi průkopníky nízkoemisní nákladní dopravy. Nákladní vozidla s plynovým motorem mají při použití LNG menší emise oproti dieselovým vozidlům, kdy množství prachových částic je nižší o 99 %, NOx o 70 %, CO2 až o 20 %. Česká republika současně musí snížit emise v nákladní silniční dopravě do roku 2030 o 34 %, a to oproti roku 2019. Důležitou roli v tomto procesu může sehrát obnovitelné palivo: bioLNG. Právě na něj v nákladní dopravě masivně přechází Dánsko, Švédsko či Nizozemí. BioLNG chce podporovat také DHL a GasNet:

BioLNG, tedy zkapalněný biometan, umožňuje snížit emise v nákladní dopravě v průměru o 95 % oproti naftě. K jeho distribuci budeme využívat stejnou infrastrukturu, jakou již nyní budujeme pro LNG. A nemusíme ani dlouho čekat, protože bioLNG můžeme do LNG postupně přimíchávat. LNG je tedy nyní jediná plně funkční a dlouhodobě ověřená technologie, která pro těžkou nákladní dopravu poskytuje řešení pro plnění klimatických cílů v krátkodobém i střednědobém výhledu,“ vysvětluje Filip Dostál.

V Evropě je již přes 580 LNG stanic a jejich počet rychle roste. V České republice fungují aktuálně čtyři. Tři provozuje GasNet, a to v Mladé Boleslavi, v Klecanech u Prahy a v Nýřanech u Plzně. GasNet současně připravuje zprovoznění dalších stanic.

Zjistěte více o budoucnosti nízkoemisní nákladní dopravy na LNG.CZ a v naší Zprávě o udržitelnosti 2021. Více o plynových tahačích DHL najdete zde.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10