Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet rozvíjí udržitelnost v plynárenství s Českým cirkulárním hotspotem

27.09.2022

#novinka  #tisková zpráva 
Společnost GasNet rozšiřuje spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky (INCIEN): Největší distributor plynu v České republice se stal novým členem Českého cirkulárního hotspotu. Ten posiluje spolupráci mezi svými členy s cílem rozvíjet ekonomiku šetrnou ke zdrojům. Těšíme se na inspirativní růst v pestré komunitě odpovědných firem. Důležité téma, se kterým do hotspotu přicházíme, je transformace energetiky založená na obnovitelných zdrojích, říká Kateřina Morrisová, Head of ESG & Security GasNetu.

 

INCIEN je nevládní nezisková organizace, která v České republice prosazuje cirkulární ekonomiku. Český cirkulární hotspot, který INCIEN zaštiťuje, se zaměřuje na praktickou spolupráci mezi organizacemi s cílem sdílet a realizovat nejlepší praktiky pro rozvoj cirkulární ekonomiky. Do více než čtyřicetičlenné komunity patří například Česká spořitelna, Hutira, Energy Financial Group nebo Fakulta mezinárodních vztahů VŠE.

S INCIEN již spolupracujeme například v rámci vzdělávání našich zaměstnanců. Organizace připravuje pravidelné webináře o udržitelnosti. Naše členství v hotspotu je dalším krokem v naplňování ESG strategie GasNetu, kdy pečujeme o naši uhlíkovou stopu a připravujeme se na zvyšování podílu obnovitelných plynů v distribuční síti – konkrétně biometanu a vodíku,“ upřesňuje Kateřina Morrisová.

Biometan a vodík jako součást cirkulární ekonomiky

Koncept cirkulární ekonomiky klade důraz na šetrné zacházení se zdroji, minimalizaci plýtvání a prodlužování životnosti výrobků. Na konci životního cyklu dává produktům jiné využití či posílá znovu do oběhu suroviny pomocí recyklace. Cirkulární ekonomika tak předchází vzniku odpadu a minimalizuje jeho produkci.

V tomto kontextu je klíčová 100% připravenost naší distribuční sítě na využití obnovitelného biometanu. Ten se mimo jiné vyrábí z biologického odpadu. Biometan do naší sítě vtláčíme již od roku 2019 a má v České republice jednoznačně velký potenciál. Do roku 2030 by mohl nahradit 10 až 15 % tuzemské spotřeby zemního plynu pro potřeby vytápění i silniční dopravy. Složením je téměř identický se zemním plynem, má ale tu obrovskou výhodu, že si ho umíme vyrobit v ČR. Je to obnovitelný zdroj energie s neutrální uhlíkovou stopou,“ zdůrazňuje Kateřina Morrisová s tím, že GasNet se systematicky připravuje také na distribuci vodíku.

Díky tomu, že GasNet dlouhodobě investuje do modernizace plynárenské infrastruktury, je naše síť technicky připravena na 20% příměs vodíku se zemním plynem a biometanem. Samozřejmě intenzivně pracujeme na tom, abychom byli schopni distribuovat i vyšší procento vodíku,“ dodává Kateřina.

Bez plynů to nepůjde

Čísla mluví jasně: Dnešní i budoucí poptávku po energiích nejsme v ČR schopni uspokojit bez plynu. Zatímco v minulém roce činila spotřeba elektřiny ČR necelých 74 TWh, plynu jsme potřebovali okolo 100 TWh. Takové množství energie nelze jednoduše nahradit.

Společnost potřebuje spolehlivé dodávky v průběhu celého roku. Ty díky svým vlastnostem nabízí plyn distribuovaný z více různých a bezpečných zdrojů. Dnes zemní plyn a do budoucna ten zelený – tedy biometan, vodík. Narozdíl od elektřiny ho lze ve velkých množstvích dlouhodobě skladovat. Ve chvíli, kdy nebude dostatek energie z jiných obnovitelných zdrojů, například v zimě, umožní plyn potřebnou flexibilitu i stabilitu. Plyn má také těžce nahraditelné vlastnosti pro vysokoteplotní průmyslové procesy - například ve sklářství nebo ocelářském průmyslu,“ uzavírá Kateřina Morrisová.

Poznejte více o ESG v GasNetu ve Zprávě o udržitelnosti.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10