Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

„Nejvyšší čas přejít na plyn. Staré kotle na tuhá paliva letos končí,“ upozorňuje David Lochman z GasNetu

12.03.2024

#novinka  #tisková zpráva 
Přesná čísla uvidíme až v dubnu, ale už teď je jasné, že zájem domácností a firem o připojování k plynovodní síti roste,“ říká David Lochman z GasNetu. Jako hlavní důvod vidí skutečnost, že od letošního září nebude možné používat staré kotle na tuhá paliva a velkoobchodní cena plynu klesla na úroveň před energetickou krizí. Plyn má přitom v dalších letech nahradit uhlí v ještě masivněji míře. David vám dnes vysvětlí, jaké první kroky udělat, uvažujete-li o připojení k plynárenské soustavě GasNetu.

 

Chcete využívat plyn, ale ještě nemáte plynovodní přípojku? Pak se brzy potkáte s naším týmem pro rozvoj plynárenských zařízení. „S připojením pomáháme firmám i domácnostem. Připojení nového odběrného místa, které je spojené s výstavbou plynárenského zařízení, se totiž může zdát jako poměrně složitý technický proces. A proto jsme tu my. Zákazníky celým procesem provedeme a na cestě jim pomůžeme s řešením všech komplikací,“ vysvětluje specialista David Lochman, člen týmu na severní Moravě.

Plyn nahradí končící uhlí

Ve své opavské kanceláři se letos David nezastaví. Důvodem je mimo jiné zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, které patří k největším lokálním zdrojům znečištění. Zákaz neekologických kotlů vstoupí v platnost už 1. září 2024 a týkat se může až 220 tisíc domácností. Při jeho porušení hrozí pokuta 50 tisíc korun.

Emisní třídu kotle dohledáte na jeho výrobním štítku, v jeho dokumentaci, případně v povinné revizní zprávě. Jestliže kotel výrobní štítek nemá nebo na něm není emisní třída uvedena, je velmi pravděpodobné, že se jedná právě o nevyhovující kotel na tuhá paliva.

Plyn je tak nyní pro mnoho lidí jasnou volbou. Proč? Důvodů je několik:

• Plynárenská distribuční síť je v Česku velmi robustní a připojení na plyn je tak široce dostupné.
Provoz i údržba plynových kotlů jsou jednoduché.
Cena plynu se vrací na úroveň před energetickou krizí, protože se podařilo zajistit dodávky z celé řady spolehlivých zdrojů; především z Norska a přes LNG terminály.
Náklady na přechod z tuhých paliv na zemní plyn jsou plně konkurenceschopné, takže plyn zůstává spolehlivou a cenově dostupnou alternativou. Ministerstvo životního prostředí navíc uvažuje o zavedení dotací pro moderní plynové kotle.

Do karet ale hrají plynu také další skutečnosti důležité pro budoucnost: Údajný zákaz plynových kotlů se ukázal jen jako špatná interpretace návrhu Evropské komise některými médii, jak zvýšit účinnost nových kondenzačních kotlů uvedených na trh po roce 2029. Emisně šetrnější plyn současně nahradí končící uhlí ve velkých elektrárnách a nové trendy už počítají nejen se zemním plynem, ale i s obnovitelným biometanem a vodíkem.

S přechodem na plyn nečekejte

S přechodem na plyn je potřeba začít opravdu co nejdříve. Zájem roste a příprava připojení k distribuční soustavě zabere několik měsíců. Většinou od tří do šesti. Záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na flexibilitě stavebních úřadů,“ upozorňuje David.

Veškeré informace k připojení najdete na webu www.plynovodnipripojka.cz. „Spojit se s námi můžete také přes zákaznickou linku 555 90 10 10, chat na webu www.gasnet.cz nebo e-mail technici@gasnet.cz. A to třeba i jen v případě, že zatím nejste rozhodnutí a chcete se pouze poradit. Náš tým zná dobře celý proces připojování, umí prověřit kapacitu distribuční soustavy ve vaší lokalitě a mnoho dalších náležitostí,“ vysvětluje David.

Přijedeme za vámi

Aby David zákazníkům pomohl, vyráží mnohdy mimo kancelář: „Nezřídka vyjíždím přímo na místo samé, a to v případech, kdy je připojení nového odběrného místa složitější nebo nás o to zákazník požádá. Na místě vše prošetřím a se zákazníkem zkonzultuji. S výstavbou plynovodů a přípojek jsme zkrátka jako tým provázáni od prvního kontaktu až po vyhotovení potřebných smluv a realizaci investorem. Následně celou stavbu přejímáme a dáváme pokyn k montáži plynoměru. Pokud ještě nemáte plynovodní přípojku, náš sedmadvacetičlenný tým vám pomůže. Ať už jste domácnost nebo firma, jsme tu pro vás.“

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10